EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Νόμιμο 'παράθυρο' για να σώσετε την πρώτη κατοικία

Ο προϊστάμενος της εφορίας μπορεί να παγώσει τις διαδικασίες σε περίπτωση που υπάρχουν "σοβαροί κοινωνικοί λόγοι", σύμφωνα με έγγραφο της ΑΑΔΕ αλλά και με εγκύκλιο του 2010

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ένα νομιμότατο παράθυρο έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο προκειμένου να γλιτώσουν από τον πλειστηριασμό της κύριας και μοναδικής κατοικίας τους. Μπορεί οι γενικές διατάξεις να προβλέπουν πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμη και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία άνω των 500 ευρώ, ωστόσο, υπάρχει διαδικασία για να μπορέσουν οι οφειλέτες να προστατεύσουν το σπίτι που στεγάζει τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Ειδικότερα σε έγγραφο της ΑΑΔΕ που κατατέθηκε στη Βουλή στις 26 Οκτωβρίου του 2017 επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι “υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος δεν υφίσταται, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος (π.χ. όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή Φ.Μ.Α. ως πρώτης κατοικίας) κλπ.”

Σύμφωνα άλλωστε με την εγκύκλιο 1055/2010 ο προϊστάμενος της εφορίας δεν είναι υποχρεωμένος να βγάλει στο σφυρί ακίνητο οφειλέτη, υπό προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με κοινωνικούς λόγους. Ειδικότερα δεν εκδίδεται πρόγραμμα πλειστηριασμού από τον έφορο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη και αποδεδειγμένα, η κατοικία που πρόκειται να εκπλειστηριαστεί είναι η κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη η επιφάνεια της οποίας καλύπτει τις στοιχειώδης ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς και η αντικειμενική της αξία δεν απέχει σημαντικά από τα όρια για την απαλλαγή της απόκτησης κύριας κατοικίας από τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούν ουσιαστικά να εκπλειστηριαστεί από την εφορία η κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη είναι έως 70 τετραγωνικά για άγαμο ή έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 20 τετραγωνικά για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και κατά 25 τετραγωνικά για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα.

Έτσι για έναν έγγαμο με δυο παιδιά το όριο προστασίας είναι τα 110 τετραγωνικά. Θα πρέπει επίσης η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην ξεπερνά κατά πολύ για τον άγαμο τα 200.000 ευρώ , για τον έγγαμο 250.000 ευρώ, όριο το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα.. Έτσι για μια τετραμελή οικογένεια προστατεύεται η κατοικία αντικειμενικής αξίας έως και λίγο παραπάνω από 300.000 ευρώ.



πηγή

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID