EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Καζάνι που βράζει η Τυνησία επειδή αυξήθηκαν οι φόροι και η λιτότητα: Ολονύχτιες ταραχές σε πολλές πόλεις

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σε πολλές πόλεις της Τυνησίας το βράδυ της Τετάρτης, της τρίτης συναπτής νύχτας ταραχών, έπειτα από πολλές ημέρες σποραδικών κινητοποιήσεων εναντίον των μέτρων λιτότητας τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η κοινωνική αναταραχή κλιμακώθηκε στη χώρα από τη Δευτέρα, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν επτά χρόνια από την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, με την εξέγερση του τυνησιακού λαού που είχε κεντρικά αιτήματα δουλειά και αξιοπρέπεια κι οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνονταν σποραδικές, ειρηνικές διαδηλώσεις, οι συμμετέχοντες στις οποίες κατήγγειλαν τις αυξήσεις των τιμών πολλών ειδών ευρείας κατανάλωσης καθώς και τον κρατικό προϋπολογισμό λιτότητας ο οποίος προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις των φόρων. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε αυτή την εβδομάδα.

Στη Σιλιάνα (βορειοδυτικά), νεαροί πέταξαν το βράδυ της Τετάρτης πέτρες και μολότοφ εναντίον ανδρών των σωμάτων ασφαλείας και προσπάθησαν να εισβάλουν στο δικαστήριο στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία αντέδρασε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αψιμαχίες σημειώθηκαν ξανά και στην Κασερίν, μια φτωχή πόλη της κεντρικής Τυνησίας όπου νεαροί προσπάθησαν να αποκλείσουν δρόμους βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και πέταξαν πέτρες εναντίον στελεχών των σωμάτων ασφαλείας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν επίσης στους δρόμους στην Τμπάρμπα, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας, όπου κηδεύτηκε την Τρίτη ο άνδρας που έχασε τη ζωή του στις ταραχές της Δευτέρας. Η αστυνομία έκανε μαζική χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσει, ανέφερε κάτοικος της πόλης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τυνησιακά ΜΜΕ, επεισόδια ξέσπασαν και σε προάστια της Τύνιδας.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τετάρτη στην Αλ Μπατάν, κοντά στην Τμπάρμπα, ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Γιούσεφ Σάχεντ καταδίκασε τις πράξεις «βανδαλισμού» οι οποίες, κατ' αυτόν, «υπηρετούν τα συμφέροντα δικτύων διαφθοράς» που έχουν στόχο να «αποδυναμώσουν το κράτος». Καταφέρθηκε ιδίως εναντίον του Λαϊκού Μετώπου, ενός κόμματος της τυνησιακής αριστεράς το οποίο εναντιώνεται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 49 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, 237 άνθρωποι συνελήφθησαν και καταστήματα υπέστησαν καταστροφές και λεηλασίες, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών και υποστήριξε ότι οι ταραξίες «πληρώνονται» από πολιτικές δυνάμεις.

Οι τυνησιακές αρχές δεν έχουν δώσει κανέναν απολογισμό των τραυματιών μεταξύ των διαδηλωτών.

Άνδρες του στρατού αναπτύχθηκαν γύρω από τράπεζες, ταχυδρομεία και σημαντικά κρατικά κτίρια στις μεγαλύτερες πόλεις της Τυνησίας, γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας.

Απαντώντας στις εκκλήσεις του συγκυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα να αυξηθούν οι μισθοί καθώς και να προωθηθούν μέτρα ανακούφισης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ο Τάουφικ Ράτζχι, υπουργός Οικονομικών Μεταρρυθμίσεων, διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα, ούτε για τον τομέα της υγείας, ούτε για τις υποδομές, ούτε για την παιδεία.

Οι μισθοί και οι συντάξεις που καταβάλλει το δημόσιο της Τυνησίας υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 15% του ΑΕΠ και η τυνησιακή Βουλή ενέκρινε την Τρίτη έναν νόμο που προβλέπει εθελούσιες αποχωρήσεις στο πλαίσιο των σχεδίων της κυβέρνησης να μειωθούν οι δαπάνες του για μισθούς στο 12,5% ως το 2020.

Έπειτα από χρόνια οικονομικού μαρασμού και μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο, το τυνησιακό κράτος είναι αντιμέτωπο με μεγάλες δυσκολίες. Ο πληθωρισμός στο μεταξύ ξεπέρασε το 6% το 2017, ενώ το χρέος και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών ανέβηκαν σε ανησυχητικά επίπεδα.

Η Τύνιδα έλαβε το 2016 μια γραμμή πιστώσεων ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για μια τετραετία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα.

Οι αυξήσεις του ΦΠΑ και των φόρων σε πάρα πολλά ήδη ευρείας κατανάλωσης προκάλεσαν οργή. Για την πολιτολόγο Όλφα Λαμλούμ, ο νέος προϋπολογισμός και τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Η Λαμλούμ εξήγησε ότι ειδικά στις τάξεις των νέων επικρατεί τεράστια «απογοήτευση» σε σύγκριση με την εποχή της εξέγερσης, καθώς η ζωή γίνεται όλο και πιο «ακριβή» στην Τυνησία την ώρα που «το βάθεμα των κοινωνικών ανισοτήτων επιβεβαιώνεται στις επίσημες στατιστικές»: αύξηση των επιπέδων της φτώχειας, της ανεργίας και του αναλφαβητισμού, ιδίως στη νεολαία.

Με ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία τυνησιακών συνδικάτων UGTT κάλεσε σε συγκέντρωση μπροστά στα κεντρικά της γραφεία στην Τύνιδα την Κυριακή για να τιμηθεί «η έβδομη επέτειος από την επανάσταση του 2011».


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID