EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

120 δόσεις στο Δημόσιο: ευκαιρίες και παγίδες

Έπρεπε να περάσουν 7 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων και 4 μήνες μετά την ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας για να δημοσιευτούν οι υπουργικές αποφάσεις που «ανάβουν» το πράσινο φως στους ελεύθερους επαγγελματίες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Ο δικηγόρος- διαμεσολαβητής και συντονιστής του ν.4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων Δημήτρης Μπούκας απαντά, μιλώντας στο matrix24.gr, σε 10 σχετικά ερωτήματα:
  • Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία;
Οι αιτήσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας, κατά τα πρότυπα των επιχειρήσεων που θέλουν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Η διαδικασία θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου για τεχνικούς λόγους παρά το γεγονός ότι οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις δημοσιεύτηκαν μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων.
  • Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση;
Ο οφειλέτης μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του που είχε έως 31 Δεκεμβρίου 2016, ότι δηλαδή προβλέπεται και στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επίσης, το προς ρύθμιση ποσό χρέους πρέπει να είναι από 3.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ.
  • Τι ισχύει για τους οφειλέτες που έχουν «κλείσει» τα μπλοκάκια τους;
Δυστυχώς, όσοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους – και είναι παραπάνω από 110.000 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2017- τίθενται εκτός ρύθμισης. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν αποχωρήσει από τη χώρα μας, εργάζονται στο εξωτερικό και δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.
  • Οι οφειλέτες θα πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια;
Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις παραπέμπουν στα κριτήρια επιλεξιμότητας του Ν. 4469/2017. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μια τουλάχιστον χρήση πριν την υποβολή της αίτησης. Πρέπει να σημειώσουμε ότι με αυτή τη διάταξη τίθενται, δυστυχώς, εκτός ρύθμισης όσοι οφειλέτες εμφανίζουν τρεις συνεχόμενες χρήσεις με ζημία.
  • Θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων και τόκων;
Για τις οφειλές έως 3.000 ευρώ δεν υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής οφειλών. Από 3.001 ευρώ και μέχρι τις 50.000 ευρώ θα διαγράφεται το 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Σε πόσες δόσεις θα γίνεται η αποπληρωμή των οφειλών;
Για οφειλές έως 3.000 ευρώ θα δίνεται η δυνατότητα έως 36 δόσεων και για οφειλές από 3.001 ευρώ και έως 50.000 μπορούν να υπάρξουν έως και 120 δόσεις. Το κρίσιμο που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η επιλογή των δόσεων θα προκύπτει αυτοματοποιημένα με το συνυπολογισμό του εισοδήματος του οφειλέτη, της ακίνητης περιουσίας του αλλά και των καταθέσεών του.
  • Με τον ίδιο τρόπο θα υπολογίζεται και το ύψος της δόσης;
Ναι, μέσω συγκεκριμένης εξίσωσης. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί η δόση να είναι κατώτερη των 50 ευρώ. Το σημαντικότερο που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι οφειλές είναι ότι οι δόσεις θα είναι έντοκες με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 5%, το οποίο είναι σταθερό με κρίσιμο χρόνο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
  • Τι θα ισχύσει για καταθέσεις και ακίνητη περιουσία;
Σχετικά με τα διάφορα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη όπως καταθέσεις, μετρητά, μετοχές κά θα υπολογίζεται η αγοραία αξία όπως αυτή προκύπτει από πρόσφατη έκθεση οικονομολόγου ή λογιστή ή φοροτεχνικού ή ακόμα και ορκωτού ελεγκτή μόνο για τις περιπτώσεις οφειλετών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία με ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφορικά με την ακίνητη περιουσία, θα λαμβάνονται υπόψη είτε εκθέσεις εκτιμητών ακινήτων είτε ο ΕΝΦΙΑ. Επομένως, μιλάμε για την αντικειμενική αξία και όχι την εμπορική.
  • Ποια τα πλεονεκτήματα της ένταξης σε μια τέτοια ρύθμιση;
Κατ’ αρχάς δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ενώ αναστέλλεται και η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο οφειλέτης μπορεί να λάβει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που σε πολλούς είναι απαραίτητες για τις συναλλαγές τους τόσο με το Δημόσιο (π.χ. πληρωμές) όσο και με τους ιδιώτες (π.χ. πώληση ακινήτου).
  • Πότε θα χάνεται η ρύθμιση;
Η ρύθμιση θα χάνεται σε τρεις περιπτώσεις:
  1. σε περίπτωση μη καταβολής ή μερικής καταβολής δόσεων έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε 3 δόσεις.
  2. αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
  3. αν ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις τρέχουσες οφειλές του. Δηλαδή εκείνες που έχουν δημιουργηθεί μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016.

*Ο κ. Δημήτρης Μπούκας είναι δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, συντονιστής του Ν. 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών (www.dboukas.gr)


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID