EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Citi: Η συμφωνία Σόιμπλε-ΔΝΤ για το χρέος «σέρνει» την Ελλάδα σε νέο Μνημόνιο

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες που κάνουν πλέον, όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, για τη σύναψη συμφωνίας Σόιμπλε-ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό χρέος.

Έτσι, μετά την γερμανική Handelsblatt, η Citigroup σε σημερινή της ανάλυση, περιγράφει αναλυτικότατα τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος και του τι συνέβη πραγματικά στις Βρυξέλλες.

Όπως επισημαίνει, το ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει στο περιθώριο του ελληνικού προγράμματος έως ότου συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους, και αυτό θα είναι αρκετό για να γίνει η επόμενη εκταμίευση.

Έτσι, όπως αναφέρεται, το Ταμείο έχει αποφασίσει πλέον επίσημα να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτικό ρόλο, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες για τα μέτρα, έτσι θα αποφευχθεί το σενάριο ενός default της Ελλάδας το καλοκαίρι.

Ο Σόιμπλε μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου.

Όπως σχολιάζει η Citi και σύμφωνα με το Capital.gr, μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των πιστωτών θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να θέσει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους εκτός του τραπεζιού μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Αυτό θα μειώσει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα η ΕΚΤ να αποφασίσει να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, καθώς και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Στην πραγματικότητα, όπως τονίζει η Citi, ανοίγει το δρόμο για την αναγκαιότητα ενός τέταρτου προγράμματος διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, όπως σημείωσε και στο χθεσινό έκτακτο report της για την Ελλάδα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – αν κριθεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν τελικά – δεν θα οδηγήσουν σε σημαντικές διαφορές στην βιωσιμότητά του.

Όπως επισήμανε, οι περισσότερες από τις επιλογές ελάφρυνσης του χρέους στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 (δηλαδή, χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα € 20 δισ. του ESM για την εξαγορά των ακριβότερων δαπανηρών του ΔΝΤ, μεταφέροντας στην Ελλάδα περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη ANFA / SMP, καταργώντας το 2018 το επιτοκιακό περιθώριο των δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ) θα έχουν μικρή μόνο διαφορά όσον αφορά την βιωσιμότητα του χρέους για τα επόμενα 50 χρόνια.

Μόνο ένα σημαντικό re-profiling των επίσημων δανείων ύψους 215 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με ανώτατα όρια επιτοκίων και αναβολές πληρωμών, θα είχαν σημασία, όπως τονίζει η Citi.

Η Citi θεωρεί ότι είναι εφικτός μόνο ένας συμβιβασμός σχετικά με ορισμένα δευτερεύοντα μέτρα μείωσης του χρέους, αλλά είναι απίθανο να γίνουν σημαντικές παραχωρήσεις σε ότι αφορά τις περιόδους χάριτος / αναβολές πληρωμής / ανώτατα όρια επιτοκίων, ιδιαίτερα εν όψει και των γερμανικών εκλογών.



πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID