EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

-Η φτώχεια στην Ελλάδα είναι γένους θηλυκού! Mια συνέντευξη με έναν σπουδαίο άνθρωπο που έφυγε νωρίς

“Ορισμένες φορές, όχι πολλές, ο πρόλογος είναι περιττός. Πότε συμβαίνει αυτό; Όταν ο συνεντευξιαζόμενος και η δράση του είναι τόσο έντονα που δεν χωράνε σε ολόκληρο βιβλίο-πόσο μάλλον σε έναν πρόλογο…”, θα γράψει ο Σταμάτης Νικηταράς στο πρόλογο της συνέντευξης (Οικονομική Επιθεώρηση) που έκανε σε έναν σπουδαίο άνθρωπο που έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή: Τον Τζαννέτο Αντύπα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Praksis.

Τζαννέτος Αντύπας λοιπόν!

Δραστηριοποιείται 20 χρόνια στον χώρο του εθελοντισμού και των ΜΚΟ. Ξεκίνησε από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα Ελλάδας και το 2004 πρωτοστάτησε στη δημιουργία μιας νέας ΜΚΟ, της PRAKSIS. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημιακών σχολών ενώ είναι εκπαιδευτής συνεχιζόμενης εκπαιδευτικής κατάρτισης.

Η Praksis προσφέρει προγράμματα ανάπτυξης, κοινωνικής στήριξης και ιατρικής συνεργασίας με στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, ανεξάρτητα από το χρώμα, την φυλή, την θρησκεία, την ηλικία, την υπηκοότητα, την ιδεολογία, την σεξουαλική κατεύθυνση και τα πολιτικά πιστεύω.

Τζαννέτο τι γεννά τη φτώχεια, το ρατσισμό, την ανισότητα ευκαιριών και τον κοινωνικό αποκλεισμό;

Λάθος πρακτικές είτε σε δημοσιονομικό είτε σε πολιτικό επίπεδο. Λάθος φορολογική και οικονομική πολιτική που επιφέρουν τον περιορισμό στην πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.

Η οικονομική φιλοσοφία πάνω στην οποία έχει τροχιοδρομηθεί ο πλανήτης γεφυρώνει ή αυξάνει τις ανισότητες;

Στο όνομα των δημοσιονομικών προσαρμογών σε όλα τα κράτη οι αποφάσεις και οι επιλογές χωρίς τεκμηρίωση, δικαιολόγηση και σχεδιασμό διευρύνουν τη φτώχεια στο μισό του πληθυσμού του πλανήτη, καταρρακώνουν τη ανθρώπινη αξιοπρέπεια και φέρνουν αποκλεισμούς στο δικαίωμα για υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές, πολιτισμό αλλά και σε αγαθά όπως το νερό, το ρεύμα κ.ο.κ.

Φτωχός γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Φτωχός γίνεσαι και αυτό το συνειδητοποιούμε με την αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών στην Ελλάδα. Ξεφεύγουμε από την παραδοσιακή δεξαμενή πηγής φτώχειας. Η μεσαία τάξη που δεχόταν όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις έχει πληγεί περισσότερο. Αυτό που χειροτερεύει πολύ τα πράγματα είναι ότι η μεσαία τάξη δεν έχει μάθει να ζει σε συνθήκες αποστέρησης με αποτέλεσμα να είναι αυτή που χρειάζεται τη μεγαλύτερη καθοδήγηση και στήριξη.

Η φτώχεια στην Ελλάδα. Μίλησε μας λίγο για αυτή…

Το ποσοστό των πολιτών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας παρουσιάζει αυξητική τάση και αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι γίνεται πιο ακραία. Τρία είναι τα πράγματα που την επιτείνουν: η γήρανση του πληθυσμού, η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί. Τα μεγαλύτερα θύματα της φτώχειας παραμένουν παραδοσιακά οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι μετανάστες, οι ηλικιωμένοι και οι νέοι. Τα στοιχεία της κομισιον δείχνουν αύξηση κατά 22,5% της ανεργίας στους νέους καταγράφοντας αυξητική τάση για τους μακροχρόνια άνεργους νέους και τους εργασιακά αδρανείς. Οι εργασιακά αδρανείς νέοι, λεγόμενοι και NEETs (Young people not in employment, education or training), είναι οι νέοι που δεν εργάζονται που δεν σπουδάζουν και δεν εκπαιδεύονται ή δεν ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι αριθμοί της φτώχειας;

Οι καταγεγραμμένοι φτωχοί στην Ελλάδα αγγίζουν το 29% του πληθυσμού. Για το 2013 γνωρίζουμε ότι θα φτάσουν στο 33,5% του συνολικού πληθυσμού δηλαδή γύρω στα 3.500.000 άτομα. Τι σημαίνει αυτό; 450.000 οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος. Σε σχέση με το 2008, τα ποσοστά έχουν τριπλασιαστεί.

Τι σημαίνει τελικά φτώχεια;

Η φτώχεια είναι κοινωνική μάστιγα. Είναι καθημερινός αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Επηρεάζει την υγεία, την ψυχική διάθεση και απειλεί τις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Ζωή στη φτώχεια σημαίνει απομόνωση από οικογένεια και φίλους, έλλειψη ελπίδας και αίσθηση αδυναμίας να ελέγξεις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. Σημαίνει έλλειψη πληροφόρησης για τις υπηρεσίες πληροφόρησης που είναι διαθέσιμες, φτωχή μορφώσει και περιορισμένες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Σημαίνει διαμονή σε ανασφαλή γειτονιά, σε γειτονιά με υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας. Φτώχεια στην ΕΕ και την Ελλάδα σημαίνει να μην μπορείς να αγοράσεις ρούχα και τρόφιμα στην επαρκή ποσότητα , να μην μπορείς να επισκεφθείς γιατρό ή οδοντίατρο, να μην μπορείς να αποταμιεύσεις για να ανταποκριθείς σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτός που ζει σε φτώχεια μπορεί να πέσει θύμα εκμετάλλευσης, να εξαναγκαστεί να διαπράξει παράνομες πράξεις, να βιώσει ρατσισμό και διακρίσεις

Πως μετράμε τη φτώχεια;

Στην Ελλάδα και στην ΕΕ υπάρχει ένα δείκτης που λέγεται δείκτης αποστέρησης. Είναι εναλλακτικός δείκτης και βασίζεται στη δυνατότητα κάλυψης 9 δεικτών αναγκών. Γεύμα με ψάρι ή κρέας κάθε 2 μέρες, μια εβδομάδα διακοπές το χρόνο, έλλειψη δυνατότητας αντιμετώπισης έκτακτων εξόδων, έλλειψη επαρκούς θέρμανσης, μη ικανότητα αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων, λογαριασμών και ενοικίων, έλλειψη πλυντηρίου, έλλειψη τηλεόρασης, έλλειψη τηλεφώνου, έλλειψη αυτοκινήτου. Ένα νοικοκυριό χαρακτηρίζεται από υλική αποστέρηση όταν βρίσκεται σε έλλειψη 3 από αυτούς τους δείκτες και ακραία υλική αποστέρηση όταν δεν καλύπτει 4 από αυτές τις ανάγκες. Στην Ελλάδα του σήμερα χιλιάδες άνθρωποι καταθέτουν πινακίδες, βιώνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε καν τα βασικά προϊόντα κατανάλωσης κ.ο.κ. Συχνά οι άνθρωποι θεωρούν τη φτώχεια κάτι εξαιρετικά ακραίο για να συμβεί στους ίδιους και το έχουν συνδέσει με τις αναπτυσσόμενες χώρες Αφρικής, Ασίας κ.λπ. Στην αμείλικτη πραγματικότητα η φτώχεια έχει ξεκάθαρα ταξικά, γεωγραφικά και εθνοτικά χαρακτηριστικά.

Η φτώχεια έχει φύλο;

Η φτώχεια στην Ελλάδα είναι γένους θηλυκού. Δεν μπορεί μια γυναίκα μόνος γονέας στην οικογένεια που μεγαλώνει 2 ανήλικα παιδιά να μην έχει πρόσβαση στο επίδομα παιδικής προστασίας το οποίο δεν θα της έδινε πλούτο με τα 40 ευρώ ανά παιδί τον μήνα αλλά ούτε κι αυτά μπορεί να έχει αν το μηνιαίο εισόδημα της είναι 327 ευρώ! Το διανοήσε; Έχουμε αποδεχτεί στην κοινωνική πολιτική ότι αυτή η γυναίκα με 327 ευρώ το μήνα μπορεί να τα καταφέρει.

Νομίζεις ότι έχουν αυξηθεί η πιθανότητες από ένα τυχαίο περιστατικό κάποιος άνθρωπος από «νοικοκυραίος» να βρεθεί ξαφνικά στο δρόμο;

Ασφαλώς! Πλέον δεν μιλάμε για τυχαία περιστατικά αλλά για εν δυνάμει νεόπτωχους και νεοαστέγους.

Ποιες δράσεις του Praksis είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στην κρίση;

Το πρόγραμμα ΣΥΝ ΠΛΗΝ που έχει δυο άξονες έναν παρεμβατικό κι έναν προληπτικό. Ο παρεμβατικός έχει να κάνει με τους άστεγους που δεν προλάβαμε και τους βρήκαμε στο δρόμο. Γι αυτούς έχουμε ανοίξει 2 κέντρα ημέρας ένα στην Αθήνα κι ένα στον Πειραιά όπου μέσα εκεί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν ρούχα, να τους δει γιατρός ενώ ταυτόχρονα κοινωνικοί λειτουργοί και εργασιακοί σύμβουλοι προσπαθούν να τους βγάλουν από την αστεγία.

Ο προληπττικος άξονας έχει να κάνει με τη στήριξη 580 οικογενειών το μήνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου τις παραλαμβάνουμε ένα βήμα πριν την αστεγία. Όταν ενταχθούν τους πληρώνουμε το ενοίκιο, τις ΔΕΚΟ και όλα τα διατροφικά έξοδα. Συντηρούν την κατοικία και εργασιακοί σύμβουλοι προσπαθούν να τους εντάξουν εργασιακά.

Υπάρχει κοινωνικό κράτος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Κατέρρευσε! Η φτώχεια διευρύνεται ενώ η κοινωνική πολιτική γίνεται ρητορικά και λείπει εντελώς ένα κέντρο σχεδιασμού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε στην ουσία του το πρόβλημα.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τι σου λέει;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Στην Ελλάδα μιλάμε για όρια φτώχειας ενώ στην ουσία θα έπρεπε να υπολογίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση της μέσης ελληνικής οικογένειας σε χρηματικές μονάδες έτσι ώστε να υπάρχει ένα όριο συγκράτησης της μέσης ελληνικής οικογένειας προκειμένου να μην αφανισθεί η μεσαία τάξη.

Πολλοί κατηγορούν τις ΜΚΟ ότι δεν ανατρέπουν την κατάσταση αλλά είναι μέρος της κυρίαρχης πολιτικής. Τι απαντάς;

Απαντώ με το όραμα που έχουμε και είναι η αυτοκατάργηση μας. Θα θέλαμε να δούμε ένα κράτος και πολιτικές που πραγματικά αμβλύνουν τις ανισότητες, να δούμε ουσιαστικές πολιτικές που να δημιουργούν ένα κοινωνικό κράτος που θα απαντά στα προβλήματα της βάσης έτσι ώστε εμείς να μην έχουμε λόγο ύπαρξης την επόμενη ημέρα. Η κοινωνία των πολιτών αντιδρά και δίνει λύσεις. Αν αυτές έρθουν από την κεντρική πολιτική σκηνή και αν υπάρχει σχεδιασμένη πολιτική που να απαντά στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του πολίτη αυτή είναι και η μεγαλύτερη μας πρόκληση.
άρθρου !!!!!

Η Praksis με πράξεις
  • Πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Προσέγγιση πληθυσμών στους τόπους που μένουν, σε άτυπους και νόμιμους καταυλισμούς, και εκπαίδευση τους σε θέματα υγείας.
  • Ενημέρωση στις φυλακές, σε κοινότητες θεραπείας εξαρτημένων ατόμων καθώς και σε κοινότητες μεταναστών.
  • Πρόγραμμα για την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων οι οποίοι διακινούνται παράνομα στην Ελλάδα.
  • Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων.
  • Κέντρο Νομικής Αρωγής.
  • Κινητά ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους μετανάστες που διέρχονται παράνομα από τα σύνορα.
  • Ανοιχτή Γραμμή Ενημέρωσης για HIV και Ηπατίτιδα (800 11 11 600).
  • Κινητές μονάδες, για το γρήγορο test HIV και Ηπατίτιδας.
  • Γραφείο προώθησης Απασχόλησης
  • Πρόγραμμα «Παιδιά Της Διπλανής Πόρτας». Εκπαίδευση, με κινητό σχολείο, των παιδιών επί τόπου, στο δρόμο, σε γραφή, ανάγνωση και άλλα μαθήματα με στόχο την επαναφορά τους τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στο σχολείο.
  • Πρόγραμμα ΣΤΕΓΗ , με 23 διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα για ευπαθείς ομάδες.
  • Πρόγραμμα ΣΥΝ στο ΠΛΗΝ βασισμένο σε δύο άξονες. Τον προληπτικό άξονα με κοινωνική κατοικία και τον παρεμβατικό άξονα με τα Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων Αθήνα -Πειραιάς)

 








πηγη

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID