EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δόσεις α λα ΔΕΗ για τα χρέη στους δήμους

Χιλιάδες πολίτες και επιτηδευματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς δήμους αναμένεται να διευκολυνθούν στην αποπληρωμή των χρεών τους καθώς το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί σχετική ευνοϊκή ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα για τους ΟΤΑ.

Σύμφωνα με αυτή, βεβαιωμένα χρέη που προέρχονται από δημοτικά τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους θα αποπληρώνονται σε μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός τους μένει να αποσαφηνιστεί προτού το νομοσχέδιο πάρει την τελική του μορφή. Το βέβαιο είναι ότι ανάλογα με τις δόσεις θα υπάρχει και αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους πολίτες για ταχεία αποπληρωμή του χρέους.

Οφειλές εκατομμυρίων

Προς το παρόν, η αδυναμία δημοτών να εξοφλήσουν τις οφειλές τους λόγω της κρίσης δημιουργεί τεράστια κενά στα ταμεία των δήμων, οι οποίοι με τη σειρά τους δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο.

Για παράδειγμα, σε πλήθος επαρχιακών δήμων με πληθυσμό από 20 ως 30 χιλιάδες κατοίκους το χρέος από οφειλές δημοτών κυμαίνεται μεταξύ 1 και 2 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Νέας Ιωνίας αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ, στο Χαλάνδρι τα 2 εκατ., ενώ στην Αθήνα οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ με τους υπόχρεους να φτάνουν το 1 εκατ. πολίτες!

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι σκοπός της νέας ρύθμισης είναι να λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για τους δημότες όσο και για τους δήμους, ακολουθώντας το αντίστοιχο μοντέλο των 36 δόσεων προς τη ΔΕΗ, με το οποίο συγκεντρώθηκε «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του οργανισμού και διευκόλυνε καταναλωτές.
Μηνιαίες δόσεις για βεβαιωμένα χρέη από δημοτικά τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους. Μικρότερος ο αριθμός των δόσεων, μεγαλύτερη μείωση των προσαυξήσεων
Τι ισχύει σήμερα

Για πολίτες ή επιχειρήσεις που χρωστούν σε δήμους ισχύει ό,τι και για τους οφειλέτες του δημοσίου. Δηλαδή τμηματική καταβολή της οφειλής σε 2 έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο που αγγίζει το 9% επί του αρχικού κεφαλαίου.

Στην περίπτωση που συσσωρευθεί χρέος που υπερβαίνει τα 293 ευρώ ο δήμος οφείλει να ξεκινήσει μια σειρά διαδικασιών οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι τη δέσμευση του ΑΦΜ του πολίτη και του τραπεζικού του λογαριασμού.

Αν το χρέος υπερβεί τα 500 ευρώ πραγματοποιείται δέσμευση ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν οι διαδικασίες κατάσχεσης. Εντούτοις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν έχει εκπλειστηριαστεί ακίνητο λόγω χρεών σε ΟΤΑ.

Οι δήμοι, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία, συνήθως προχωρούν σε ρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο μέσα στα περιθώρια που αφήνει η νομοθεσία. Ειδικά για μη βεβαιωμένες μικροοφειλές, υπάρχει η δυνατότητα σε συνεννόηση με τον δήμο να διευκολυνθούν με τμηματική καταβολή του ποσού. Αν για παράδειγμα, ένας πολίτης θελήσει να ρυθμίσει κλήση ύψους 80 ευρώ για τροχαία παράβαση που σημειώθηκε εντός του δήμου και ζητήσει την αποπληρωμή σε δόσεις των 20 ευρώ, το πιθανότερο είναι το αίτημά του να γίνει δεκτό.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις βεβαιωμένων οφειλών δεν υπάρχουν τα ίδια περιθώρια ευελιξίας καθώς αν δεν κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, γίνεται καταλογισμός της οφειλής στους αρμόδιους παράγοντες των οικονομικών διευθύνσεων των δήμων.

Το υπουργείο και η ΚΕΔΕ

Το νομοσχέδιο-σκούπα για τους ΟΤΑ, που φέρει τη σφραγίδα του πρώην υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή και είχε βγει σε δημόσια διαβούλευση από τα τέλη καλοκαιριού, μπήκε στο… μικροσκόπιο του Πάνου Σκουρλέτη μετά τον ανασχηματισμό. Πλήθος αιρετών αναμένουν την ειδική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμές οφειλές ευελπιστώντας ότι τα δημοτικά ταμεία θα ενισχυθούν.
Εκ διαμέτρου αντίθετος στην αποπληρωμή χρέους σε πολλές δόσεις εμφανίζεται ο Αλέξης Καστρινός, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Πηνειού. Χαρακτηρίζει τις πολλές δόσεις «αρρωστημένη κατάσταση που δεν αποβαίνει σε όφελος του δήμου. Η νέα ρύθμιση μπορεί να διευκολύνει τους δημότες, αλλά στριμώχνει τους δήμους που αναζητούν ρευστότητα για να εξυπηρετήσουν με τη σειρά τους τους δημότες. Αν δεν έχουμε ρευστότητα θα χρεοκοπήσουμε».





πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID