EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές τινάζουν στον αέρα τις ρυθμίσεις δανείων

Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές τινάζουν στον αέρα τις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τραπεζίτες περιμένουν «τσουνάμι» νέων καθυστερήσεων και δεν κρύβουν τηνανησυχία τους ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες (μπλοκάκια) θα «κτυπήσει» και πάλι τις πληρωμές των δανείων.

Μάλιστα όπως λένε στο mononews.gr, οι επιπτώσεις θα φανούν άμεσα από τον επόμενο κιόλας μήνα. “Κάθε φορά που οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν φόρους και εισφορές, παρατηρείται μία επιδείνωση στην εξυπηρέτηση των δανείων”, λέει στέλεχος συστημικής τράπεζας που είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και συνεχίζει: “Οι δανειολήπτες συχνά μας λένε ότι προτιμούν να είναι ενήμεροι απέναντι στην εφορία ή στα ταμεία, αντί να εξυπηρετούν τα δάνεια τους.”

Ως εκ τούτου οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι θα είναι πολύ δυσκολότερος ο περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Όπως παραδέχονται οι ίδιες πηγές, οι δανειολήπτες πλέον εμφανίζονται απρόθυμοι να ρυθμίσουν και να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.


Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 14 με 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 με 4,5 δισ. ευρώ αφορούσαν ρυθμίσεις με βάση τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Η πρόβλεψη ήταν πως το ίδιο σκηνικό θα επαναλαμβανόταν και φέτος, ότι δηλαδή θα ρυθμίζονταν άλλα 15 δισ. ευρώ «κόκκινων» οφειλών.

Ωστόσο είναι αμφίβολο αν αυτό θα καταστεί εφικτό, διότι σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη οι δανειολήπτες μέχρι στιγμής αποφεύγουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και περιμένουν να «κλειδώσει» το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Και επαναλαμβάνουν πως η μεγαλύτερη ανησυχία σήμερα για τις τράπεζες είναι το ενδεχόμενο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σταματήσουν να εξυπηρετούν δάνεια εάν δουν ότι οι καθυστερήσεις -και εν εν όψει του νέου θεσμικού πλαισίου- συνεχίζονται.

“Τότε θα βγούμε εκτός στόχων”, λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη που τους τελευταίους μήνες ασχολούνται αποκλειστικά με πιο τρόπο θα μειωθεί το «βουνό» των 108 δισ. ευρώ καθυστερούμενων οφειλών τουλάχιστον κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.





Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID