Την έντονη δυσαρέσκεια των Ελλήνων με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών αποτυπώνει έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης & Αγοράς Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Πανεπιστημίου Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου σε δείγμα 1080 ατόμων.
Ενδεικτικό είναι πως το 46,5% των ερωτηθέντων απάντησαν πως η κυβέρνηση πρέπει να επιμένει σε μείωση φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ ακόμη κι αν αυτό προκαλεί την αντίδραση των δανειστών και διακινδυνεύει το πρόγραμμα στήριξης. Ποσοστό 42,5% τηρεί πιο μετριοπαθή στάση, προτιμώντας την επιλογή η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί κάτι ισοδύναμο.
Ξεχωριστά, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (78,5%) τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων στις επιχειρήσεις για να γίνουν νέες θέσεις εργασίας, έναντι 12,5% που προτιμούν να αυξηθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις ώστε να μη μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις.
Ωστόσο, από την άλλη ένα ποσοστό 55% διαφωνεί κάθετα με τη μείωση των συντάξεων ακόμη κι αν οι πόροι διοχετεύονταν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να ιδρυθούν νέες επιχειρήσεις και να χορηγηθούν υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές. Ποσοστό 29,5% των ερωτηθέντων συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με τη μείωση των συντάξεων. Υπέρ της μείωσης των συντάξεων τάσσονται κυρίως οι νεότερες ηλικίες ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.
Σε ερώτηση εάν θα συμφωνούσαν με την εγκατάσταση μιας μεγάλης εταιρείας νέων τεχνολογιών στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα η Apple, υπό την προϋπόθεση μείωσης του φορολογικού συντελεστή κάτω από το όριο του 10%, το 36,5% συμφωνεί σίγουρα ενώ το 24% διαφωνεί σίγουρα.
"Όχι" στις αυξήσεις των μισθών του δημοσίου
Ενάντια σε μια αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών στο άμεσο μέλος τάσσεται το 58% του δείγματος, με 34% υπέρ. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που απαντούν "όχι" στην αύξηση των μισθών διογκώνεται στο 65,5% αν υποτεθεί ότι αυτές οι αυξήσεις προέρχονταν αποκλειστικά από την περιστολή λειτουργικών δαπανών του κράτους, για παράδειγμα της τάξης του 30%.
Καταναλωτικές συνήθειες
Οι Έλληνες δείχνουν σαφή προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα, με το 61,5% να δηλώνει πως μετράει πολύ στην αγορά ενός προϊόντος το αν είναι ελληνικό, ενώ μόλις το 17% δεν επηρεάζεται από τη χώρα προέλευσης.
Επίσης διάκεινται θετικά απέναντι στην αγορά προϊόντων επιχειρήσεων που στο τέλος της χρονιάς δίνουν μέρος από τα κέρδη τους ως χρηματικό μπόνους στους εργαζόμενους του. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ένα σημαντικό ποσοστό του δείγματος (20,5%) δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τέτοιες εταιρείες.
Θεσμικές αλλαγές
Το 46,5% τάσσονται υπέρ της μετάβασης από ένα πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης σε μια Προεδρική Δημοκρατία αντίστοιχη με αυτή των ΗΠΑ ή της Κύπρου.
Η πλειοψηφία (65%) θεωρεί πως πρέπει να καθιερωθεί ένα ανώτατο όριο θητειών για τους βουλευτές, όπως για παράδειγμα μέχρι τρεις.
Το 61% θεωρεί ότι το Σύνταγμα θα πρέπει προβλέπει την καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου εξωτερικού δανεισμού το οποίο οι κυβερνήσεις θα μπορούν να ξεπερνούν μόνο μετά από διακομματική συμφωνία ενισχυμένης πλειοψηφίας των 2/3 της βουλής.
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!