EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Θύελλα» αντιδράσεων για τον πιο ακριβό σιδηροδρομικό σταθμό του κόσμου του Καλατράβα

Την αρχιτεκτονική του πιο δαπανηρού σιδηροδρομικού σταθμού στον κόσμο, ανέλαβε ο διάσημος και στην χώρα μας, Ισπανοελβετός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα.

Δίπλα ακριβώς στο σημείο όπου κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, θα επαναλειτουργήσει ο επιβλητικός και εντυπωσιακός σιδηροδρομικός σταθμός, που όμως έχει εγείρει πλήθος αρνητικών σχολίων για το κόστος κατασκευής του.

Το «σύμβολο υπερβολής», όπως το χαρακτήρισε ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας συγκοινωνιών Νέας Υόρκης - Νιου Τζέρσεϊ, επιβάρυνε με 4 δισ. δολάρια τους φορολογούμενους.

Η τιμή του σταθμού είναι σχεδόν ανάλογη με αυτή του υψηλότερου ουρανοξύστη των ΗΠΑ, που αντικατέστησε τους γκρεμισμένους από την επίθεση της Αλ Κάιντα, Δίδυμους Πύργους του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου.

«Πρόκειται για μνημείο στην ανθρώπινη ζωή, μνημείο πίστης στην πόλη και αφιέρωμα στους κατοίκους της. Πιστεύω ότι οι επιβάτες που θα φθάνουν στη Νέα Υόρκη με το τρένο από τα μικρά τους διαμερίσματα στο Νιου Τζέρσεϊ, θα νιώσουν έστω και για μία στιγμή, ότι βρίσκονται σε ένα σημαντικό, ιστορικό μέρος», είπε ο αρχιτέκτονας κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο δημιούργημά του.

Ο Στιβ Πλέιτ, επικεφαλής μεγάλων έργων της αρχής συγκοινωνιών, χαρακτήρισε το κτίσμα «όγδοο θαύμα του κόσμου» και εξήγησε ότι ο προσανατολισμός του επιτρέπει την είσοδο του ήλιου στο εσωτερικό του σταθμού, μία φορά τον χρόνο, στις 11 Σεπτεμβρίου στις 10 και 28 το πρωί, ώρα κατάρρευσης του δεύτερου εκ των Δίδυμων Πύργων.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2003, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2009 και κόστισε 2,2 δισ. δολ.



Ο προϋπολογισμός γρήγορα αυξήθηκε και έφτασε σχεδόν στο διπλάσιο του ποσού, περισσότερο από το κόστος για την κατασκευή ολόκληρου του Πύργου της Ελευθερίας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.



Εδώ απεικονίζεται μια πανύψηλη και επιβλητική δομή που επισκιάζει όποιον περνά από μέσα της.



Οι εργάτες.



Στο εξωτερικό, είναι ένα κομμάτι της τέχνης σε δημόσιο χώρο, όπως ο ταύρος της Wall Street ή το Άγαλμα της Ελευθερίας.



Αντιπροσωπεύει το δυναμικό πνεύμα της Νέας Υόρκης, που αντιμετωπίζει ελπιδοφόρα τις αντιξοότητες.



Δυστυχώς εξυπηρετεί λίγους ανθρώπους.



Το Grand Central Terminal κόστισε τα μισά χρήματα και εξυπηρετεί 750.000 ανθρώπους, ενώ ο νέος κόμβος θα εξυπηρετεί μόνο την σύνδεση Νέα Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ.











πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID