EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στη δικαιοσύνη το μέγα σκάνδαλο για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων

Ένα από τα ίσως μεγαλύτερα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας για την Ελλάδα με τις υπερκοστολογήσεις  στο ορθοπεδικό υλικό στα νοσοκομεία, παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, στο εδώλιο κατηγορούμενοι είναι 24 άτομα, με πρωταγωνιστή της υπόθεσης τη βρετανική εταιρία προμήθειας ορθοπεδικού υλικού, “DePuy”.
Διευθυντικά στελέχη της βρετανικής εταιρείας DePuy, θυγατρικής εταιρείας του  κολοσσού Johnson & Johnson σε συνεργασία επίσης με Έλληνες μεγαλογιατρούς και στελέχη δημοσίων νοσοκομείων θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου λόγω της υπόθεσης σχετικά με τη χρυσοπληρωμή της  προμήθειας ορθοπεδικού υλικού σε 114 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.  Να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε από την συγκεκριμένη κομπίνα με το εξωφρενικό ποσό που ξεπερνά τα 11.5 εκ. ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται ώστε να εκδικαστεί η υπόθεση τους, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με βαρύτατες κατηγορίες για τις «μίζες» και τις αμοιβές που δόθηκαν για έξι χρόνια από το 2000 έως το 2006 και ως αποτέλεσμα  οι ασθενείς υπερχρεώνονταν τα εν λόγω υλικά δίχως να γνωρίζουν το παραμικρό.
Οι νόμιμοι εκπρόσωποι της βρετανικής εταιρείας DE PUY, κατηγορούνται πως “λάδωναν” στελέχη νοσοκομείων καθώς και γιατρούς πωλώντας τους υπερκοστολογημένο εξοπλισμό.
Βάσει του κατηγορητηρίου, τα μηχανήματα υπερκοστολογούνταν κατά τουλάχιστον 35% παραπάνω και η Johnson & Johnson τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα δωροδοκώντας όπου χρειάζονταν.
Ιατρός λάμβανε υψηλότατες αμοιβές (π.χ 34.367,17 ευρώ το 2003, 68.000,89 ευρώ το 2004 και 42.634,58 ευρώ το 2005) αλλά και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κ.λπ.
Το φως της δημοσιότητας είδε ένα Email ενός εκ των κατηγορουμένων προς άλλο συνάδελφο του : «Όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται καθαρά στους αποδέκτες…» ζητώντας ουσιαστικά το συνολικό ποσό των 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το διανείμει.
Στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά εντάσσονται μεταξύ άλλων, το ΚΑΤ και το «Παπανικολάου» με διαφορά υπερκοστολόγησης περί το 1,5 εκατ. ευρώ έκαστο στην εξαετία.
Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη οι:
– Gary Neil Fitzpatrick, Nicola Jane-Gifford, John Alfred Coppack, Keith Eugene Swallow, Ειρήνη Κυριακίδη και Δέσποινα Φιλίππου, κατηγορούμενοι για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελούμενη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
– Michael John Dormer, Walter Hak, Gregory Mark Franks, κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία στην απάτη από κοινού, ηθική αυτουργία στη δωροδοκία υπαλλήλου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού.
– Παναγιώτης Παπασπύρου, κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απάτη, άμεση συνέργεια σε δωροδοκία υπαλλήλου και άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
– Robert-John Dougall, κατηγορούμενος για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου και από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
– Νικόλαος Καραγιάννης, κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση από κοινού σε βάρος του δημοσίου, ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη, από κοινού δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
– Πέτρος Καραγιάννης, κατηγορούμενος για από κοινού ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
– Χρήστος Καραγιάννης, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη, από κοινού δωροδοκία υπαλλήλου και από κοινού ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
– Σπυρίδωνας Φωτεινός και Γεώργιος-Βύρωνας Βλάσσης, κατηγορούμενοι για από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
– Νικόλαος Ευσταθόπουλος, κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απάτη και παθητική δωροδοκία υπαλλήλου.
– Αλέξανδρος Τουλιάτος, κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απάτη, παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
– Ευάγγελος Πλάτιας, Παναγιώτης Σουκάκος, Λεωνίδας Συρμάλης, κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
– Κωνσταντίνος Μαλίζος, Γιώργος Παπαχρήστος, Γεώργιος Μπάμπης, κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Το συμβούλιο Εφετών διατάσσει να χωριστεί η δικογραφία για τον Bruce Van Der Merwe ζητώντας να διενεργηθεί περαιτέρω προανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο κατηγορούμενος για απάτη, ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει αποβιώσει.



πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID