EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Βέτο στη συμφωνία από την Ουγγαρία. Στον αέρα η Σύνοδος Κορυφής

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ευρωτουρκικό παζάρι στις Βρυξέλλες, καθώς η Σύνοδος στο επίπεδο των 28 συνεχίζεται εξετάζοντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Βέτο στη συμφωνία από την Ουγγαρία

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει προκύψει εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι χώρες του Βίσεγκραντ μπλοκάρουν τις οριστικές αποφάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών αυτών, τους εξήγησε πως δεν θα φύγει κανείς από τη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν υπάρξει απόφαση.
Εξήγησε σε αυστηρούς τόνους πως θα πρέπει να παραμείνουν τα σύνορα ανοιχτά εάν δεν υπάρξει απόφαση απόψε.

Κατηγόρησε μάλιστα αυτές τις χώρες για υποκριτική στάση και τους προειδοποίησε πως ακόμα κι αν συνεχίσουν αυτή την τακτική, δεν θα μειωθούν οι ροές, απλώς θα αλλάξουν οι "διάδρομοι" των προσφύγων.

Οι χώρες του Βίσεγκραντ αντιδρά στο σχέδιο για επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με την αιτιολογία πως δεν είναι ασφαλής χώρα.

Όπως αναμενόταν το δείπνο με τον Νταβούτογλου θα καθυστερήσει ενώ η αίσθηση είναι ότι θα υπάρξει ... ξενύχτι αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει λύση σήμερα και να παραπεμφθεί για την τακτική Σύνοδο στις 17 - 18 Μαρτίου.

Στο μεταξύ πριν λίγο ολοκληρώθηκε μίνι Σύνοδος με στόχο τον συντονισμό στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Ολλανδίας, Ελλάδας, Κύπρου και της Φραντσέσκα Μογκερίνι, Ύπατης Αρμοστή της ΕΕ για την εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια.

Άστραψε και βρόντηξε η Κύπρος για τις απαιτήσεις των Τούρκων


Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε σαφή την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι τα πέντε κεφάλαια της ενταξιακής της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα μπορούν να ανοίξουν μόνο, εάν η Άγκυρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε για το θέμα αυτό επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία ενημέρωσε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για συγκεκριμένες απαιτήσεις για να συνεργαστεί στο θέμα του μεταναστευτικού και για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί. Ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας, πρόσθεσε, είναι και το άμεσο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας, τα οποία ως γνωστόν, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εκτιμήσεις του σε ό,τι αφορά την κατάληξη των διαβουλεύσεων, ο Κύπριος εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι ξεκάθαρη και έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη.

Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας στηρίζεται, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «από αρκετούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί, αν θέλετε, τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανθρωπιστική κρίση για να παίρνει ανταλλάγματα στην ενταξιακή της πορεία».

Οι 28 επιχειρούν να διαμορφώσουν μια κοινή δήλωση ωστόσο εμπλοκή φαίνεται να δημιουργείται με ευθύνη των χωρών του Βιζεγκραντ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες διαφωνούν με το σχέδιο για επιστροφή και Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, υπό το σκεπτικό ότι δεν είναι ασφαλής χώρα.

Η ελληνική πλευρά, η οποία θέλει να υπάρξει κατάληξη απόψε, εγκαλεί τις χώρες αυτές για τη στάση τους που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν συνεργάζονται πηγές και δείχνουν ότι δε θέλουν λύση σήμερα. Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στις χώρες αυτές υποκρισία για το γεγονός ότι δεν δέχονται Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς πρόσφυγες και την ίδια ώρα διαφωνούν με την επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία και την μετεγκατάστασή τους από εκεί στις χώρες της ΕΕ.

Κατά πληροφορίες απεθυνόμενος προς την ομάδα των τεσσάρων είπε πως αν δεν θέλετε το plan A δηλαδή την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία αλλά επιμένετε στην επανεισδοχή μόνο μεταναστών "μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε, θα το βρείτε μπροστά σας γιατί θα σας έρθουν από αλλού". Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε αν δεν υπάρξει απόφαση απόψε να διατηρηθεί το υπάρχον Status Quo.

"Το βάρος πέφτει στην Τουρκία"

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν θετική εξέλιξη τη μετατόπιση της συζήτησης από το θέμα των κλειστών συνόρων στη διαχείριση των ροών από την Τουρκία, στον βαθμό που αφαιρεί από τις πλάτες της Ελλάδας την κατηγορία ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της και δεν είναι σε θέση να προστατέψει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Παρενθετικά, οι ίδιες πηγές αφήνουν αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί ενώ έχει ταχθεί υπέρ της ενιαίας εθνικής γραμμής, στις δημόσιες δηλώσεις της υιοθετεί τις παραπάνω κατηγορίες.

Την ίδια ώρα εξηγούν ότι η συγκεκριμένη συζήτηση έχει σύνθετες διπλωματικές πτυχές κι αυτό εξηγεί για πιο λόγο μακραίνει η διαδικασία. Για παράδειγμα υπάρχει η συζήτηση για την επανεισδοχή την οποία η Τουρκία εξετάζει υπό όρους. Εμφανίζεται πρόθυμη να δεχτεί την επανεισδοχή όχι μόνο μεταναστών αλλά και προσφύγων μη Σύρων ή και Σύρων, και να θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό επανεγκατάστασης απευθείας στην Ευρώπη, αρκεί όσοι της επιστρέφονται την ίδια μέρα να φεύγουν για Ευρώπη και να μην μένουν στο έδαφός της.

Από την πλευρά της ΕΕ και της Ελλάδας το θέμα της επανεισδοχής και της μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία είναι κρίσιμο διότι θεωρείται ότι θα αποφορτίσει την κατάσταση στα νησιά και θα βάλει φρένο στη δράση των διακινητών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι με το αζημίωτο, καθώς η Τουρκιά φέρεται να ζητά το άνοιγμα κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας.
Όσον αφορά το σχέδιο δήλωσης, αυτό τελεί υπό διαμόρφωση και η εικόνα που έχει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά δεν θα υπάρχει αναφορά σε κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, παρόλο που αναμένεται να περιέχει μηνύματα αποτροπής αλλά με διαφορετική διατύπωση.


Επανέναρξη και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και κάλυψη του κόστους επανεισδοχής των παράτυπων, όπως χαρακτηρίζονται, μεταναστών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το προσχέδιο ανακοίνωσης της κοινής Συνόδου ...


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Σύνοδο των 28 υπογράμμισε ότι το άνοιγμα κεφαλαίων στην Τουρκία δεν μπορεί να τεθεί αν δεν υπάρξουν ουσιαστικά βήματα από την πλευρά της για την εφαρμογή ...


Την αποτελεσματική και δοκιμασμένη τακτική «ζητώ τα πάντα εδώ και τώρα» δοκιμάζει και σήμερα η Αγκυρα στο τραπέζι της συνόδου Κορυφής της Ε.Ε για το προσφυγικό.Ο Νταβούτογλου κατέθεσε στους ευρωπαίους ηγέτες «συνολική πρόταση» που περιλαμβάνει πολλές ...


- Οι Τούρκοι ζητούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ και ευνοϊκότερο καθεστώς στη βίζα για τους Τούρκους πολίτες
- Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απαιτεί πρώτα να εκκενωθούν τα ελληνικά νησιά από πρόσφυγες και μετά να ξεκινήσει η επαναπροώθηση
- Αλλαγή κλίματος "βλέπει" το Μαξίμου μετά την συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα
- Κοινή γραμμή Αθήνας - Βερολίνου: Απαράδεκτο το κλείσιμο των συνόρων
- Όλο το βάρος της Συνόδου στον ρόλο του ΝΑΤΟ και στην στάση της Τουρκίας
- Νωρίτερα η Μέρκελ διαμήνυσε σε Τούσκ και Γιούνκερ ότι δεν δέχεται κλείσιμο συνόρων!
- «Είναι σημαντικό να προχωρήσει η ανακατανομή προσφύγων στην Ευρώπη», είπε φτάνοντας ο πρωθυπουργός





πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID