EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τι ζητούν οι θεσμοί για να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση

Της Δήμητρας Καδδά
Οι θεσμοί περιμένουν και άλλα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση. Θα πρέπει όμως πρώτα και να τα "βρουν" μεταξύ τους,  καθώς η κόντρα μεταξύ της κοινοτικής πλευράς των δανειστών και του ΔΝΤ απέκτησε δημόσιο χαρακτήρα  μετά το άρθρο Thomsen. 
Η Αθήνα αφενός μετρά τα διαθέσιμά της που δέχθηκαν ένα... πικρό "δώρο" 770 εκατ. ευρώ από την κρίση του 2015 και αφετέρου συνεχίζει τις "τεχνικές" διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως μέσω αποστολής πακέτων με στοιχεία  - προτάσεις για τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα του ασφαλιστικού, του φορολογικού, των ισοδυνάμων για τις αμυντικές δαπάνες που... δεν μειώνονται αλλά και για τα κόκκινα δάνεια.
Αυτό που επιχειρείται –κατ' ελάχιστο– είναι η έλευση στην Αθήνα τεχνικών κλιμακίων. Οι επικεφαλής για να επιστρέψουν επιθυμούν να διασφαλίσουν πρώτα τη... μεταξύ τους συμφωνία. Και πριν από αυτό θα πρέπει να "κλειδώσει" η αποτίμηση των μέτρων του Μεσοπροθέσμου που μοιάζει σαν "ακορντεόν" μετά από τις συνεχείς αλλαγές των ελληνικών προτάσεων,  αλλά και με τα νέα δεδομένα της ύφεσης 0,7% το 2015 (αντί για μηδενική ύφεση που προβλέπει ο προϋπολογισμός).
Τα διαθέσιμα
Τα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Κεφαλαίου" του προηγούμενου Σαββάτου, περιμένουν να δεχθούν  ένα  "δώρο" της κρίσης του 2015, ύψους 770 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν ασύγκριτα πιο ακριβά η ελληνική οικονοµία και η κοινωνία. Το "µαξιλάρι" που θα έχει σε λίγες ηµέρες διαθέσιµο η κυβέρνηση προκύπτει από τον πολύ ακριβό δανεισµό του ελληνικού Δηµοσίου µέσω του ELA το 2015. 
Το υπόλοιπο κερδών της ΤτΕ προς διάθεση φτάνει φέτος στα  1,149 δισ. ευρώ (από 641 εκατ. ευρώ πέρυσι), όπως αναφέρεται στον ετήσιο ισολογισµό της Τράπεζας, που θα εγκριθεί από τη Σύνοδο των Μετόχων. Και µετά µπορεί να διατεθεί στα κρατικά ταµεία, αν αφαιρεθούν τα ποσά για τα SMPs και τα ANFΑ (το καθαρό ποσό υπολογίζεται περί τα 770 εκατ. ευρώ).
Εκτιμάται ότι πλέον αν υπάρχει μία λογική "ροή" εσόδων από  τον ΕΝΦΙΑ και τον  ΦΠΑ μπορεί να παραταθεί η αντοχή των κρατικών ταμείων  που πρέπει πέρα από μισθούς και συντάξεις να πληρώσουν  τις τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ συνολικής αξίας 1,33 δισ. ευρώ  τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Χρονοκαθυστέρηση
Σε κάθε περίπτωση όμως, με το καλό σενάριο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων περί το Καθολικό Πάσχα στο τέλος Μαρτίου (σ.σ. σύμφωνα με τη ρήση Moscovici), ο χρόνος και πάλι περνά χωρίς συμφωνία, με την θηλιά της ρευστότητας να σφίγγει, το προσφυγικό και τα διεθνή μέτωπα να μαίνονται,  και τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας να μειώνεται.
Η κυβέρνηση  δια στόματος του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου είχε κάνει σαφές  ότι επιθυμεί την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων εν Αθήναις από... σήμερα με στόχο την ολοκλήρωση έως το τέλος του μήνα της τεχνικής πρώτης συμφωνίας.
Ωστόσο, πλέον επιχειρείται να βρεθεί λύση καθόδου των θεσμών μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπάρχει συνεχής  επικοινωνία των ελληνικών αρχών και των θεσμών   μέσω τηλεδιασκέψεων.
Οι θεσμοί ζητούν με αντάλλαγμα παρεμβάσεις στο χρέος (κυρίως στο σκέλος μετακύλισης πληρωμών) να αποφασιστούν όλα τα μέτρα έως και το 2018 τώρα.  Για να ξεκινήσει το θέμα χρέος δεν  θα πρέπει όμως μόνο να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αλλά και  να συμφωνήσει  το ΔΝΤ για ένα  νέο πρόγραμμα.  Και πρώτα από όλα θα πρέπει να ξεκινήσει η κάθοδος των δανειστών στην Αθήνα.  Όσο για πιθανές "εκπτώσεις"  λόγω του προσφυγικού, υπάρχουν -σύμφωνα με πληροφορίες- δεσμεύσεις προς την Αθήνα ότι θα συζητηθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.





πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID