EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τέλος εποχής στη Βολιβία για τον Μοράλες;

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες φαίνεται πως ηττήθηκε στην προσπάθειά του να τροποποιήσει το σύνταγμα, ώστε να του επιτραπεί να είναι υποψήφιος για μια τέταρτη θητεία, σύμφωνα με τα ανεπίσημα, πρώτα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο Μοράλες κυβερνά εδώ και μια δεκαετία και, ενώ εξακολουθεί να είναι δημοφιλής, πολλοί Βολιβιανοί έχουν κουραστεί από τη διαφθορά στην κυβερνώσα ελίτ και έχουν εκφράσει, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, μια προθυμία για νέα πρόσωπα.

Ένα "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα επέτρεπε στον πρώτο ιθαγενή πρόεδρο της Βολιβίας να επιδιώξει μια τέταρτη θητεία το 2019. Η ψηφοφορία δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τον Μοράλες. Στις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν βγει στην επιφάνεια διάφορα σκάνδαλα, ένα εκ των οποίων αφορά μια πρώην ερωμένη τους και ένα θανατηφόρο περιστατικό πολιτικής βίας.

Δύο ανεπίσημες καταμετρήσεις ενδεικτικών εκλογικών τμημάτων δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στο "όχι". Η εταιρεία Ipsos-Apoyo δίνει 52 τοις εκατό στο "όχι" έναντι 48 τοις εκατό στο "ναι", με βάση την καταμέτρηση ψηφοδελτίων σε ένα από κάθε 15 εκλογικά τμήματα.

Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων είναι αργή, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές όπου η στήριξη στον Μοράλες είναι ισχυρότερη. Έχοντας υπολογιστεί μόλις το 14 τοις εκατό αργά την Κυριακή, το ερώτημα της ψηφοφορίας απορρίπτει το 68 τοις εκατό. Ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το βράδυ ότι η διαφορά ψήφων ήταν πολύ μικρή. Κανείς δεν έχει κερδίσει ούτε έχει χάσει" είπε, δείχνοντας απογοητευμένος.

Ο Μάικλ Σίφτερ, πρόεδρος του think tank Inter-American Dialogue στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα εκπληκτικό και σημαντικό πλήγμα για τον Μοράλες, ο οποίος επανεκλέχθηκε το 2014 με περισσότερο από το 60 τοις εκατό των ψήφων. "Αν και λίγοι μπορούν να αρνηθούν ότι η Βολιβία έχει γνωρίσει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο υπό την ηγεσία του Μοράλες, πολλοί ψηφοφόροι στέλνουν ένα μήνυμα ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Απαιτούν καθαρή κυβέρνηση, λογοδοσία και πιο ανταγωνιστική πολιτική", δήλωσε ο Σίφτερ. Ο Μοράλες, ο οποίος εισήλθε στην πολιτική ως ηγέτης του σωματείου καλλιεργητών κόκας, ίσως να βρει ένα κίνητρο για να ορίσει έναν διάδοχο, λέει ο Σίφτερ.

Το σύνταγμα της Βολιβίας, που θεσπίστηκε κατά την πρώτη θητεία του Μοράλες, επιτρέπει σε προέδρους και αντιπροέδρους δύο συνεχόμενες θητείες. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η πρώτη θητεία του Μοράλες δεν έχει υπολογιστεί, οπότε η προτεινόμενη συνταγματική αλλαγή θα του επιτρέψει να είναι υποψήφιος και πάλι, αν περάσει.






πηγη
και εδω



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID