EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο πληρωμών

Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, σε συνδυασμό με το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of things) που δικτυώνει συσκευές τόσο μεταξύ τους, όσο και με το ίντερνετ φέρνουν επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο και γενικότερα στην φιλοσοφία  πληρωμών.

Για παράδειγμα, με μια κίνηση της παλάμης του χεριού που θα περνάει ο καταναλωτής σε δευτερόλεπτα από ένα τερματικό θα πραγματοποιεί τις καθημερινές του συναλλαγές, χρεώνοντας αυτόματα τον λογαριασμό του.

Εναλλακτικά, θα έχει τη δυνατότητα βιομετρικής πιστοποίησης με την ίριδα του ματιού του και μάλιστα από απόσταση.

Τα δύο αυτά παραδείγματα δεν αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς ήδη παρουσιάζονται από την Visa στο World Mobile Congress.

Επίσης, παρουσιάζεται το διασυνδεδεμένο αυτοκίνητο. H Visa σε συνεργασία με την Honda δημιούργησαν το «συνδεδεμένο» αυτοκίνητο όπου υπάρχουν και εφαρμογές πληρωμής καυσίμων και στάθμευσης. Στον κεντρικό πίνακα ελέγχου στη μεγάλη οθόνη αφής υπάρχει ενσωματωμένο το πρωτότυπο σύστημα ασύρματων πληρωμών της. Καθώς έχει καταχωρηθεί η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το σύστημα ενημερώνει για τα συνεργαζόμενα πρατήρια βενζίνης που υπάρχουν κοντά. Αφού φτάσουμε, το GPS μας κατευθύνει στην αντλία που είναι κατάλληλα εξοπλισμένη με ασύρματους φάρους αυτόματων πληρωμών. Μόλις ολοκληρωθεί το γέμισμα η πληρωμή γίνεται μέσα από το αυτοκίνητο με ένα απλό πάτημα στην οθόνη αφής. Το ιδιο σύστημα υπάρχει και για το παρκάρισμα ενώ η πληρωμή είναι ασφαλής με την χρήση του Visa tokenisation, μιας υπηρεσίας που «κρυπτογραφεί» τα στοιχεία της συναλλαγής.

Η Visa επίσης παρουσίασε και άλλους τρόπους πληρωμών με φορητές συσκευές και online, μέσω Visa Checkout, καθώς και μια σειρά wearables για ανέπαφες πληρωμές, όπως τα bPaywristbands της Barclaycards με τεχνολογία NFC, μπρελόκ και αυτοκόλλητα.

Κάποιες τεχνολογίες βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο αλλά η εποχή που θα κυκλοφορήσουν εμπορικά δεν αργεί.

Ήδη, σε ευρωπαϊκές χώρες παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης ανέπαφων πληρωμών, που γνωρίζουν πλέον μεγάλη ανάπτυξη και στην Ελλαδα, όχι μόνον μέσω των καρτών, αλλα και μιας σειράς άλλων αντικειμένων-συσκευών (wearables devises) όπως μπρελόκ, βραχιόλια, δακτυλίδια αλλά και μπουφάν με ενσωματωμένη στο μανίκι την σχετική τεχνολογία ώστε με το πέρασμά του από το τερματικό να γίνεται η συναλλαγή.

Τι θα δούμε στην Ελλάδα;

Αναφορικά με το τι θα δούμε πρώτα στην χώρα μας, όπως μας αναφέρει ο επικεφαλής της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία Νίκος Καμπανόπουλος, θα είναι το ψηφιακό πορτοφόλι που αναμένεται τους επόμενους μήνες. Το έξυπνο κινητό θα χρησιμοποιείται ως επιπλέον εργαλείο πληρωμών μαζί με τις κάρτες για την πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών, όπως ακριβώς κάνει σήμερα με την κάρτα του. Αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας στις συναλλαγές ο κ. Καμπανόπουλος επισημαίνει ότι με την εισαγωγή του tokenization, της υπηρεσίας που αντικαθιστά τα στοιχεία της κάρτας με ένα token, παρέχεται ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στις ψηφιακές πληρωμές. Σύμφωνα με τον κ. Καμπανόπουλο, η απάτη με την χρήση πλαστικού κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με λιγότερο από 5 λεπτά για κάθε 100 ευρώ δαπάνης ενώ στην Ελλαδα ακόμη χαμηλότερα με μόλις 2 λεπτά για κάθε 100 ευρώ δαπάνης.

Ο κ. Καμπανόπουλος αναφέρει επίσης ότι με την ανάπτυξη του περιβάλλοντος αποδοχής καρτών θα δούμε για παράδειγμα πολλά περισσότερα ταξί σε όλη την Ελλάδα που θα δέχονται πληρωμές με κάρτες ή με το ψηφιακό πορτοφόλι, όταν έρθει. Επίσης θα δούμε πολλά περισσότερα fast food εστιατόρια, εταιρείες ταχυμεταφορών ή delivery να λειτουργούν και σε περιβάλλον ηλεκτρονικών πληρωμών.

Γενικότερα η αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών και για καθημερινές αγορές μικρότερης αξίας θα μεγαλώσει, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις και για τις συναλλαγές στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Tο δεύτερο εξάμηνο του 2015, η χρήση αγορών με όλες τις κάρτες Visa εντός Ελλάδας παρουσίασε αύξηση 80% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 με τον αριθμό των συναλλαγών να αυξάνεται κατά 90%, ενώ για τις χρεωστικές κάρτες η αύξηση αγορών ήταν της τάξης του 265% με τον αριθμό συναλλαγών να αυξάνεται κατά 300%, ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμη πιο έντονη παρουσία ψηφιακών συναλλαγών στην Ελλαδα.







πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID