Άρθρο του δρος Jim Goldman
Το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι οι επιπτώσεις της παρατεταμένης κλίσης του κεφαλιού πάνω στη σπονδυλική στήλη και το οποίο μετατρέπεται σε πρόβλημα ολοένα και περισσότερο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.
Αρκετά χρόνια πριν παρατήρησα ότι τα παιδιά που συνόδευαν τους γονείς τους στο γραφείο μου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κάθονταν σχεδόν σε εμβρυακή στάση κι έπαιζαν με το Nintendo τους. Στη συνέχεια ήρθαν τα κινητά τηλέφωνα και τα παιδιά πλέον κάθονται κοιτάζοντας προς τα κάτω με τους αντίχειρές τους να πληκτρολογούν. Είπα στους γονείς ότι θα έρθει η στιγμή που τα κινητά τηλέφωνα θα δημιουργήσουν το επόμενο σύνδρομο με τον ίδιο τρόπο που οι υπολογιστές έγιναν αιτία για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Πρότεινα να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «Texter’s neck».
Μαντέψτε τι έγινε στη συνέχεια: οι ειδικοί χρησιμοποιούν πλέον τον όρο «Text neck» για να περιγράψουν τις επιπτώσεις της παρατεταμένης κλίσης του κεφαλιού πάνω στη σπονδυλική στήλη. Με την ευκαιρία, δεν ήταν μεγάλη προνοητικότητα εκ μέρους μου να προτείνω αυτό τον όρο, διότι πώς αλλιώς θα μπορούσε να ονομαστεί; Εδώ είναι μερικές ίσως βαρετές, αλλά σημαντικές πληροφορίες.
Έρευνες δείχνουν ότι η κλίση του κεφαλιού κατά 15 μοίρες από την ουδέτερη θέση προσθέτει 12 κιλά πίεσης στη σπονδυλική στήλη και τους μυς. Η μεγαλύτερη κλίση αυξάνει την πίεση στον αυχένα. Αυτό μπορεί τελικά να προκαλέσει εκφυλισμό της αυχενικής μοίρας και των δίσκων της σπονδυλικής στήλης. Αυτές οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα και την πλάτη, προβλήματα στους ώμους και τους καρπούς, πόνο στο σαγόνι, πονοκεφάλους και σημαντικές αλλαγές της στάσης του σώματος που θα δούμε παρακάτω.
Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι συχνά κρατούν ή αλλάζουν τον ρυθμό της αναπνοής τους την ώρα που γράφουν μήνυμα στο κινητό τους. Αυτό αυξάνει την πίεση και μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο τον αυχένα και τους μυς της πλάτης.
Μια μελέτη έχει δείξει ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, τόσο σε χειρότερη φυσική κατάσταση βρίσκονται. Μάλλον βέβαια δεν χρειαζόμασταν αυτή τη μελέτη. Είναι πράγματι δύσκολο να γράφουμε μηνύματα ενώ κάνουμε τζόγκινγκ. Όλα αυτά τα γραπτά μηνύματα πάντως οδηγούν σε μια πιο καθιστική ζωή. Σε μια μελέτη υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν σχεδόν 3 ώρες την ημέρα πάνω από τα κινητά τους και οι μισές είναι για να στείλουν γραπτά μηνύματα.
Το περιοδικό «Journal of Behavioral Addictions» έδειξε ότι τα παραπάνω νούμερα είναι ακόμη υψηλότερα με βάση μια διαδικτυακή έρευνα φοιτητών κολεγίου. Αυτά τα νούμερα βέβαια αφορούν μόνο τη χρήση του τηλεφώνου. Φανταστείτε τον χρόνο που δαπανάται αν προστεθούν και άλλες συσκευές, όπως τα τάμπλετ.
Έτσι, αυτός ο χρόνος χρήσης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης των προαναφερθέντων προβλημάτων. Το ζήτημα όμως δεν σταματά εδώ. Ο συγγραφέας και ειδικός στη στάση του σώματος δρ Steven Weiniger αναφέρει ότι οι άνθρωποι που κάθονται 8-12 ώρες την ημέρα επί σειρά ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 91% για διαβήτη τύπου 2 και θνησιμότητα. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και αρθρίτιδας αυξάνεται ακόμα κι αν ασκείστε.
Ρίξτε μια ματιά γύρω σας και παρατηρήστε τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες σήμερα. Προσέξτε ότι το κεφάλι τους βρίσκεται μπροστά από το σώμα, οι ώμοι είναι στραμμένοι προς τα μέσα και το σώμα τους καμπουριάζει ακόμα και όταν στέκονται όρθιοι. Ένας δάσκαλος πολεμικών τεχνών που γνωρίζω σχολίασε ότι τα παιδιά στις τάξεις του είναι λιγότερο ευέλικτα συγκριτικά με 20 χρόνια πριν. Μπορώ να πω ότι πολύ περισσότεροι έφηβοι και νεαροί ενήλικες που επισκέπτονται το γραφείο μου παρουσιάζουν κύρτωση στη θωρακική μοίρα τους. Ο κλινικός όρος γι’ αυτό είναι η κύφωση.
Η κύφωση είναι η υπερβολική κύρτωση της θωρακικής μοίρας. Σκολίωση υπάρχει όταν η σπονδυλική στήλη έχει πλευρικές καμπύλες καθώς την παρατηρούμε από πίσω. Αναρωτιέστε γιατί το αναφέρω; Η σοβαρή σκολίωση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πνευμονική και καρδιακή λειτουργία. Η σοβαρή κύφωση μπορεί να περιορίσει τον χώρο στο στήθος και να οδηγήσει σε παρόμοια προβλήματα. Αυτό είναι σημαντικό. Γι’ αυτό εξετάζουμε τους μαθητές στα σχολεία για τυχόν ύπαρξη σκολίωσης.
Αυτή η πάθηση αναπτύσσεται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 9-13 ετών. Υπολογίζεται ότι το 4% των παιδιών θα παρουσιάσει σκολίωση. Αυτό είναι αρκετό για να δικαιολογήσει τις προσπάθειες πρόληψης σε ολόκληρη τη χώρα. Νομίζω επίσης ότι οι αριθμοί που αφορούν την κύφωση θα αυξηθούν στο εγγύς μέλλον. Πρόκειται για μια τολμηρή πρόβλεψη, αλλά αν κοιτάξουμε γύρω μας δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί.
Υπάρχουν φυσικά κάποιες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά το πώς θα πειστούν τα παιδιά (ή ακόμη και οι ενήλικες) να τις εφαρμόσουν είναι άλλο θέμα. Νομίζω ότι αν μιλάμε στα παιδιά μας και τα ρωτάμε τι νομίζουν ότι πρέπει να κάνουν, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια πρόοδος. Αν σκεφτούν ορισμένες λύσεις, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να τις εφαρμόσουν.
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!