EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΟΟΣΑ: Τα αρνητικά ρεκόρ του ελληνικού συστήματος Υγείας – Πού πηγαίνουν τα χρήματα

Προβληματισμό προκαλούν οι αρνητικές επιδόσεις του συστήματος Υγείας, το οποίο συνεχίζει να επενδύει στα νοσοκομεία, αφήνοντας στο περιθώριο την πρόληψη.
IATRONET

Σειρά αρνητικών επιδόσεων καταγράφει το ελληνικό σύστημα Υγείας σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να δαπανά τα περισσότερα διαθέσιμα χρήματα στη νοσοκομειακή φροντίδα, αφήνοντας στο περιθώριο την πρόληψη.

Η οικονομική κρίση ενίσχυσε αυτή τη στρεβλή και μη αποδοτική λογική, καθιστώντας κενό γράμμα την ιπποκρατική ρήση “το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν”.

Σύμφωνα με το “γράφημα του μήνα Απριλίου” που ανέδειξαν οι ειδικοί του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το ελληνικό σύστημα καταγράφει την περίοδο 2008 – 2012 μία σειρά αρνητικών ρεκόρ:
Κατέχει την πρώτη αναλογικά θέση σε νοσοκομειακή δαπάνη, η οποία απορροφά σχεδόν τους μισούς πόρους (47%).

Το ποσοστό αυτό είναι μακράν το υψηλότερο, ξεπερνώντας κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των “23” (31%).

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στις επενδύσεις στην πρόληψη, για την οποία διαθέτει το 3% των συνολικών πόρων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 6%.

Σημαντική υστέρηση καταγράφεται και στις εξωνοσοκομειακές δαπάνες (22% στην Ελλάδα – 31% στην Ευρωπαϊκή Ένωση), στις οποίες η χώρα μας κατέχει την προτελευταία θέση, μετά από τη Ρουμανία (14%).

Παρόμοια επίδοση έχουμε ως χώρα και στη μακροχρόνια φροντίδα Υγείας, για την οποία διαθέτουμε μόλις το 1% των πόρων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 10%.

Σε χειρότερη θέση βρίσκεται μόνον η Σλοβακία, με μηδενικές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Ελλάδα διατηρεί, ωστόσο, μία αρκετά υψηλή θέση στον τομέα του ιατρικού υλικού (κυρίως φάρμακα), διοχετεύοντας εκεί το 27% του προϋπολογισμού για την Υγεία.

Είναι ο μόνος τομέας στον οποίο ξεπερνάμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (23%).

Δαπάνες

Αξιομνημόνευτο είναι το στοιχείο ότι υψηλές δαπάνες για φάρμακα παρουσιάζουν χώρες, όπως η Σλοβακία (36%), η Ουγγαρία (35%), η Λιθουανία (32%) και η Ρουμανία (30%).

Στον αντίποδα, χαμηλή φαρμακευτική δαπάνη (ως ποσοστό των συνολικών δαπανών) έχουν χώρες, όπως η Δανία (10%), το Λουξεμβούργο (12%), η Σουηδία (15%), η Αυστρία (16%) και η Γερμανία (19%).

Χαμηλότερη φαρμακευτική δαπάνη από την Ελλάδα έχουν η Ισπανία (20%) και η Πορτογαλία (23%).

Κρίση

Τις στρεβλώσεις του συστήματος φαίνεται ότι ενέτεινε η οικονομική κρίση.

Η παρατήρηση των ειδικών του ΟΟΣΑ είναι ότι από το 2008 έως το 2012 υπήρξε πολύ μικρότερη αύξηση έως μείωση στις δαπάνες πρόληψης, σε αντίθεση με τις νοσοκομειακές δαπάνες.

Σημαντική ήταν, πάντως, το ίδιο διάστημα η μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δ.Κ.

πηγη





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID