EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Από την 1η Ιουλίου το νέο επίδομα των παιδιών


Στο… ξήλωμα είμαστε πρώτοι. Τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων που χορηγούσε μέχρι σήμερα ο ΟΓΑ σε περίπου 220.000 οικογένειες, εξαφανίζονται εν μια νυκτί. Τον Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι θα τα εισπράξουν για τελευταία φορά. Στο ράψιμο από την άλλη, δεν είμαστε τόσο καλοί. Το νέο επίδομα που θα χρυσώσει το χάπι στους οικογενειάρχες, θα καταβληθεί μετά τον Ιούλιο του 2013.

Ο υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός Οικονομικών, υπέγραψαν την κοινή υπουργική απόφαση για το νέο επίδομα το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει:
  1. Το επίδομα θα χορηγείται ανά τρίμηνο. Δεν θα καταβάλλεται στο πρώτο τρίμηνο αλλά στο τέλος του δεύτερου τριμήνου και αυτό για να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  2. Οι γονείς με παιδιά (ακόμη και ένα παιδί) θα πρέπει πριν καταθέσουν τη σχετική αίτηση να έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δηλώση
  3. Μετά την υποβολή της δήλωσης, θα κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και του συστήματος Taxis.
  4. Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης θα πρέπει να προσκομίζουν στον ΟΓΑ μια σειρά από δικαιολογητικά.
  5. Το ποσό θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων εφόσον φυσικά γίνουν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. (σ.σ οι προθεσμίες εντός των οποίων θα πρέπει να υποβληθούν τα δικαιολογητικά θα ανακοινωθούν από τον ΟΓΑ και τον διοικητή του)

Τα δικαιολογητικά έχουν ήδη αποφασιστεί και έχουν καθοριστεί με την ΚΥΑ. Είναι:
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή απόσπασμα δημοτολογίου για την οικογενειακή κατάσταση. Εκδίδεται από την αρμόδια αρχή, στα δημοτολόγια της οποίας είναι εγγεγραμμένη η οικογένεια και από το οποίο προκύπτουν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των γονέων και των τέκνων και εάν αυτά βρίσκονται στη ζωή.
β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του/των τέκνου/ων για το οποίο/α θα χορηγηθεί το επίδομα.
γ) Πιστοποιητικό σπουδών ή αντίγραφο πτυχίου για τέκνα τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Αν πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα χώρας του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιστοποιητικό σπουδών πρέπει να είναι θεωρημένο από το Ελληνικό Προξενείο.
δ) Σε περίπτωση που το/τα τέκνα έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω υποβάλλεται ιατρική γνωμάτευση του ΚΕ.Π.Α. ή ισχύουσα απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του Ι.Κ.Α. του ν.2643/1998. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ τη χρονική στιγμή που υποβάλλεται το έντυπο  Ε20.
Τώρα γιατί ολόκληρο δημόσιο δεν μπορεί να αναζητήσει ένα πιστοποιητικό γέννησης ή ένα απόσπασμα δημοτολογίου αλλά θα βάλει πάνω από ένα εκατομμύριο οικογένειες στη διαδικασία να πηγαιοέρχεται στις υπηρεσίες του ΟΓΑ, είναι άλλης τάξεως ζήτημα.
Όσον αφορά στο ύψος του δικαιώματος που θα πάρετε (αν πάρετε καθώς υπάρχουν και τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια), καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το εργαλείο του mycalc.gr. Ενσωματώνει και τα ποσά του επιδόματος και τα εισοδηματικά κριτήρια οπότε με ένα κλικ θα μάθετε τι πραγματικά θα εισπράττετε από τον Ιούλιο του 2013 και μετά.

ΠΗΓΗ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID