Ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αλλαγών μέσω μίας «συμβιβαστικής φόρμουλας», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, βρέθηκε τελικά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις.
Τα νέα μέτρα αφορούν τις αποζημιώσεις απόλυσης, τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού καθώς και το ωράριο εργασίας.
Αναφορικά με το χρονικό διάστημα της προειδοποίησης απόλυσης, συμφωνήθηκε αυτό να μειωθεί στους τέσσερις μήνες, ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας του υπαλλήλου. Να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, ο χρόνος προειδοποίησης κυμαίνεται από έναν έως έξι μήνες και ύστερα από την προειδοποίηση καταβάλλεται το 50% της αποζημίωσης.
Τι αλλάζει στο ζήτημα της αποζημίωσης
Για όσους εργάζονται έως και 16 χρόνια και δικαιούνται μέχρι και 12 μισθούς δεν υπάρχει καμία μεταβολή. Για όσους δικαιούνται επιπλέον μισθούς θα πάρουν όσους και σήμερα, αλλά θα υπολογίζονται με πλαφόν 2.000 ευρώ μετά την τελική συμφωνία. Να σημειωθεί ότι η τρόικα αρχικά είχε προτείνει 6 μισθούς των 586 ευρώ, ενώ προηγουμένως είχε συμφωνηθεί πλαφόν 1.800 ευρώ για κάθε μισθό.
Παράδειγμα: Εάν κάποιος δουλεύει επί 20 χρόνια σε έναν εργοδότη και απολυθεί, δικαιούται συνολικά 18 μισθούς. Με απολαβές 3.000 ευρώ θα δικαιούνταν 18 μισθούς των 3.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 54.000 ευρώ.
Πλέον, με τα νέα μέτρα η αποζημίωση θα υπολογίζεται ως εξής:
12 μισθοί επί 3.000 ευρώ= 36.000 ευρώ και
6 μισθοί επί 2.000 ευρώ=12000 ευρώ.
Άρα η συνολική του αποζημίωση θα αντιστοιχεί στα 48.000 ευρώ.
Για τους εργαζόμενους που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών, τα χρόνια της αποζημίωσής τους «παγώνουν» κατά την ημερομηνία ψήφισης του νόμου.
Δηλαδή εργαζόμενος με 22 χρόνια προϋπηρεσία, ακόμη κι αν παραμείνει στον ίδιο εργοδότη επιπλέον 4 χρόνια θα πάρει αποζημίωση ίση με 18 μισθούς, όσους θα έπαιρνε αν απολυόταν σήμερα κι όχι όσους θα έπαιρνε σε 4 χρόνια, δηλαδή 22 μισθούς.
Να σημειωθεί ότι οι τριετίες διατηρούνται, αλλά όχι και το επίδομα γάμου.
Ο κατώτατος μισθός
Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από τον Απρίλιο, ενώ οι τριετίες «παγώνουν» μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Στο σχεδιασμό ορίζεται ότι θα υπάρχει διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, ωστόσο την τελική απόφαση θα λαμβάνει η κυβέρνηση.
Ο χρόνος εργασίας
Ως προς το χρόνο εργασίας, δεν φαίνεται να αλλάζει οτιδήποτε. Η δυνατότητα διευθέτησης με ατομική σύμβαση εργασίας που προτάθηκε από την τρόικα, απορρίφθηκε και ως εκ τούτου, παραμένει όπως έχει διαμορφωθεί από το 2011, δηλαδή μόνο με κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.
Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται από τις 12 στις 11 ώρες, όπως προβλέπει και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
Για το εξαήμερο εργασίας αποφασίστηκε να υπάρχει στο λιανεμπόριο το οποίο με νόμο του 1990 δεν μπορούσε μέχρι σήμερα να γίνει, αρκεί να μην ξεπερνάει το 40ώρο.
Τέλος, αναφορικά με το ΣΕΠΕ αποφασίστηκε να καταργηθούν όλες οι προεγκρίσεις που απαιτούνται για μία επιχείρηση όταν μεταβάλλεται κάτι που αφορά τον εργαζόμενο και απαιτείται μόνο Zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!