EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Υπόθεση Παπακωνσταντίνου: «Όχι» είπε το Ειδικό Δικαστήριο στην κλήτευση Βενιζέλου

Να κλητευθεί να καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, Ξένη Δημητρίου, μετά την κατάθεση της γραμματέως του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της δίκης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ωστόσο, η πρόταση της κ. Δημητρίου δεν έγινε δεκτή από το Ειδικό δικαστήριο, που αποφάσισε να μην κληθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και οι υπόλοιποι μάρτυρες που ζήτησε να καταθέσουν η εισαγγελέας.

Επίσης, απορρίφθηκε και το αίτημα της εισαγγελέως να ζητηθούν από το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ και το ΠΑΣΟΚ όλα τα usernames υπαλλήλων που υπηρέτησαν στα γραφεία υπουργών για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο USER V που άνοιξε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ στις 8-7-2011.
Αναλυτικότερα, η δεύτερη μάρτυρας της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ήταν η γραμματέας του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ από το 2005, Σοφία Μπέλμπα, της οποίας την κλήτευση αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο μετά από πρόταση της εισαγγελέως, Ξένης Δημητρίου.

Η κατάθεση της κ. Μπέλμπα για την υπόθεση κρίθηκε απαραίτητη, μετά την κατάθεση της πρώην συνεργάτιδας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Σοφίας Ρίτσου, η οποία ανέφερε ότι ο χρήστης υπολογιστή με τον κωδικό «Σοφία» που την 1η Οκτωβρίου του 2012 εμφανίζεται να διαβάζει μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ήταν η γραμματεύς του κ. Βενιζέλου, και όχι η ίδια η κυρία Ρίτσου, όπως είχε υποστηριχθεί αρχικά.

Όπως κατέθεσε η κ. Μπέλμπα, τον Αύγουστο πράγματι είχε τον κωδικό πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή «Σοφία», ενώ σημείωσε ότι τον Αύγουστο του 2011, ήρθε ο Ιωάννης Διώτης και έδωσε ένα στικάκι στον κ. Βενιζέλο και κάποιες σελίδες, το οποίο στη συνέχεια της έδωσε ο κ. Βενιζέλος, χωρίς όμως εκείνη να γνωρίζει το περιεχόμενο του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ήταν ένα ενιαίο κείμενο; Μυθιστόρημα; Τι ήταν;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Κάποιες καρτέλες. Δεν τα είδα λεπτομερώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είχατε καθόλου περιέργεια;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ:
Ήταν πολύ πιεσμένος ο χρόνος μου. Δεν ανέλυα τα πάντα. Το έβαλα σε ένα κουτί ασφαλές, που κρατάω τέτοια αρχεία. Το κλείδωσα στο ντουλάπι μου. Όταν έφυγε ο κ. Βενιζέλος από υπουργείο Μάρτιο 2012 το πήρα μαζί μου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Και το πήρε μαζί του το USB; Είναι μυστήριο πάντως αυτό, και ο χειρισμός από τον κ.Βενιζέλο.

Το στικακι αυτό η κ. Μπέλμπα το έβαλε σε ένα κουτί και το κλείδωσε σε ένα ντουλάπι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ το οποίο ήταν ασφαλές, μέχρι που της το ζήτηση ο κ. Βενιζέλος, όταν άρχισε να γίνεται «θόρυβος» για το θέμα, στις 02/10/2012.

Η κυρία Μπέλμπα περιγράφει τι της είπε ο κ. Βενιζέλος όταν επέστρεψε από ταξίδι στις Βρυξέλλες τον Οκτώβρη του 2012: «Μου είπε ‘’Θυμάσαι ένα USB που μας είχε δώσει ο Διώτης;’’ και να το αναζητήσω. Έψαξα τα κουτιά και βρήκα το USB ανάμεσα σε άλλα, νομίζω τρία. Για να βεβαιωθώ ότι είναι αυτό το έβαλα στον υπολογιστή μου και άνοιξα μηχανικά ένα αρχείο. Μορφή σαν τραπεζική καρτέλα. Δεν έκανα καμία ενέργεια για να δω πόσα αρχεία συνολικά είναι. Ο κ. Βενιζέλος μου είπε: ‘’Κράτησε το και θα σου πω’’ Την επομένη 2/10/2012 του το έδωσα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Το έβαλε σε φάκελο και το έστειλε στον πρωθυπουργό».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπέλμπα, ο κ. Βενιζέλος προσωπικά στην κατοχή του δεν το κράτησε καθόλου.

Παράλληλα, η κ. Μπέλμπα διαβεβαίωσε ότι ο κ.Βενιζέλος δε χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν είχε καμία εικόνα του περιεχομένου του στικ. Η μόνη που είχε δει το περιεχόμενο που είχε δει το στικάκι ήταν η ίδια.

Χαρακτηριστικός ήταν ο ακόλουθος διάλογος:

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Το username μου είναι «ΣΟΦΙΑ»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Εσείς λοιπόν είσαστε η ΣΟΦΙΑ;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ:
Εγώ είμαι… Το password το ήξερα μόνο εγώ, κανένας συνεργάτης μου στο γραφείο. Το στικάκι το άνοιξα και μία δεύτερη φορά. Στις 2-10-2012 λίγο πριν το παραδώσω στον κ. Βενιζέλο και επιβεβαίωσα ότι είναι αυτό. Έπρεπε να το ξαναδώ ότι είναι αυτό.
Στο γραφείο του υπουργού υπήρχε υπολογιστής. Ήταν πάντα κλειστός. Δεν τον χρησιμοποιούσε κανένας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:
Γιατί το πήρατε στο ΠΑΣΟΚ; Τι δουλειά είχε σε ένα κομματικό συρτάρι εφόσον ανήκε και αφορούσε στο υπουργείο Οικονομικών;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Τότε δεν ήξερα τι ήταν. Το κουτί περιείχε δικά μας πράγματα. Συνεντεύξεις, εκπομπές…

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ:
Εσείς επιλέξατε να το βάλετε εκεί. Δεν σας είπε ο υπουργός να το βάλετε με τις εκπομπές.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΟΥΡΕΛΕΑΣ: Τι ψάχνατε όταν ανοίξατε το USB;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ:
Μία τραπεζική καρτέλα ή κάτι τέτοιο. Είχε γίνει τόσος θόρυβος. Δεν μου είχε πει ο κ. Βενιζέλος τι είχε μέσα.
ΚΟΥΡΕΛΕΑΣ: Πώς ξέρατε ότι έπρεπε να ψάξετε τραπεζικές καρτέλες;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Είχα βάλει ένα κριτήριο. Μου έμοιαζε ότι είναι σχετικό.

Μετά την κατάθεση της κ. Μπέλμπα, η εισαγγελέας της έδρας, Ξένη Δημητρίου, πρότεινε να κλητευθεί να καταθέσει ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Βενιζέλος, η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών που πήγε στο Παρίσι να φέρει το νέο CD με την επίμαχη λίστα, Σμαράγδα Πιτέμη, και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το δικαστήριο διέκοψε για αποφασίσει επί της πρότασης της εισαγγελέως, την οποία και τελικά απέρριψε.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID