EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ορκίστηκε ο Τσίπρας -Ποιοι θα είναι υπουργοί και Πρόεδρος [βίντεο]

Ο νικητής των εκλογών Αλέξης Τσίπρας στις 15:30 έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στις 16:00 ο κ.Τσίπρας ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Ορκίζομαι ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα υπηρετώ το συμφέρον του ελληνικού λαού» ήταν ο πολιτικός όρκος που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας.









 




Διάλογος Τσίπρα-Κάρολου Παπούλια:

«Συγχαρητήρια» του είπε ο Πρόεδρος αμέσως μόλις μπήκε.

«Κάτσε, κύριε πρωθυπουργέ» πρόσθεσε.

«Να σας ενημερώσω ότι μετά τα αποτελέσματα των εκλογών είδα τον κ. Καμμένο και δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Υπάρχει δεδηλωμένη και ελπίζω ότι οι 162 βουλευτές μπορεί να γίνουν περισσότεροι, μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Παπούλιας: «Δεν έχω τίποτα άλλο να κάνω παρά να σας αναθέσω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και λέω πρώτα να σας ορκίσω».

Τσίπρας: «Θα ήταν το καλύτερο να επισπεύσουμε τις διαδικασίες γιατί μας περιμένει ανηφορικός δρόμος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο

Νωρίτερα στις 14:30 ο κ. Τσίπρας είχε τετ α τετ με τον Αρχιεπίσκοπο προκειμένου να ανακοινώσει στον κ. Ιερώνυμο ότι θα ορκιστεί πρωθυπουργός όχι με θρησκευτικό όρκο, αλλά με πολιτικό. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το ίδιο θα γίνει και με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα παραστεί, ωστόσο εκεί θα βρίσκεται ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, έτσι ώστε όποιος από τους υπουργούς θέλει, να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.

Τα σενάρια για κεντροδεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αφού έδωσαν τα χέρια για το σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται να συμφώνησαν και για το πρόσωπο που θα προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα οι πληροφορίες και από τα δύο στρατηγεία αναφέρουν πως το πρόσωπο το οποίο θα προταθεί για αντικαταστάτης του Καρόλου Παπούλιά θα προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη.
Ενα από τα ονόματα που έχει ακουστεί έντονα ακόμα και προεκλογικά είναι αυτό του Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα πριν από τις κάλπες η επιλογή στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού ήταν ένα σενάριο που έβρισκε σύμφωνους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην πολιτική ενότητα της χώρας. Ωστόσο το περιβάλλον του κ. Καραμανλή αρνείται ότι υφίσταται ζήτημα υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού, ενώ στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή διέψευσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό το πρωί της 26ης Ιανουαρίου.

Παππάς: Δεν αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Καραμανλή

Πάντως το όνομα του κ.Καραμανλή φρόντισε να κρατήσει στην πρώτη γραμμή ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς, λίγη ώρα μετά την εκλογική Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτώμενος σχετικά με τη φημολογία των τελευταιών ωρών, αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «θα αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που διαμορφώνει μεγάλες συναινέσεις», μην αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο αυτής της υποψηφιότητας και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κουμουνδούρου θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο με εμφανή τον συμβολισμό της εθνικής συναίνεσης.

Τα τηλεφωνήματα Αβραμόπουλου και Γαβρά

Πάντως δύο ονόματα που είχαν ακουστεί επίσης προεκλογικά ήταν αυτά του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρα. Μάλιστα τα τηλεφωνήματα για συγχαρητήρια που έκαναν και οι δύο στον Αλέξη Τσίπρα μετά την εκλογική του νίκη ξαφούντωσαν τις φήμες περί πιθανής υποψηφιότητας του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Κλειδώνουν τα ονόματα των υπουργών

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του συνεχώς γράφουν και σβήνουν ονόματα μοιράζοντας χαρτοφυλάκια, ωστόσο αν και τα ονόματα που ακούγονται για να αναλάβουν συγκεκριμένα υπουργεία έχουν βάση, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρούνται ακόμα δεδομένα.

Από τις έως τώρα πληροφορίες πάντως από την Κουμουνδούρου φαίνεται πως κλειδώνουν ένα ένα τα ονόματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αναλαμβάνουν υπουργεία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο βουλευτής Β' Αθηνών Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης θα είναι υπουργός Οικονομικών, ενώ θα τοποθετηθεί και υφυπουργός Εσόδων.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα μετατραπεί σε υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, με υπουργό τον Πάνο Σκουρλέτη.
Στο δεύτερο υπερυπουργείο, που θα περιλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια του Ανάπτυξης, της Ναυτιλίας και του Τουρισμού θα τοποθετηθεί επικεφαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Σταθάκης.


Για το υπουργείο Υγείας υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Παράλληλα οι πληροφορίες αναφέρουν πως και κκ Δημήτρης Στρατούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης θα βρίσκονται στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό για ποια θέση προορίζονται.  Την ίδια στιγμή ψίθυροι από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο Νίκος Κοτζιάς (πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου επί σειρά ετών) προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών. 
 

Για το υπουργείο Επικρατείας ακούγεται ο κ. Νίκος Παππάς. Στο υπουργείο Παιδείας πιθανότατα οδεύει ο καθηγητής και στενός φίλος του Κώστα Σημίτη Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.
Πολύ έντονα έχει ακουστεί το όνομα του Θεόδωρου Δρίτσα για τη θέση του Πρόεδρου της Βουλής.

Η συμμετοχή των  ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπουργός και δεν προτίθεται να ζητήσει αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Αυτό τόνισαν πηγές των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τις οποίες άμεση προτεραιότητα θα είναι το ζήτημα του χρέους.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «μικρό υπουργικό συμβούλιο με 10 υπουργούς, λίγους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς», το οποίο θα συνεδριάζει συχνά. Επίσης, επισήμαναν ότι ο κ. Καμμένος έκανε τη δήλωση για ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην είναι ακυβέρνητη η χώρα και πρόσθεσαν ότι η βάση της συμφωνίας των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι «έχει κλείσει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία» πως «οι κόκκινες γραμμές των ΑΝΕΛ για τα εθνικά θέματα θα γίνουν σεβαστές» και ότι «υπάρχει καλή προσωπική χημεία μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου και σχέσεις εμπιστοσύνης».

«Δεν θα κυβερνήσουμε με εκβιασμούς, αλλά με έντιμες και δημόσιες τοποθετήσεις» κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Ποια υπουργεία ακούγονται για τους ΑΝΕΛ

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα ο Πάνος Καμμένος
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα προτείνει στον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν οι ΑΝΕΛ ένα υπουργείο της νέας κυβέρνησης, αυτό της Εθνικής Άμυνας. Με υπουργό τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο. Πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο και για το υπουργείο Ναυτιλίας. Μάλιστα σύμφωνα με διαρροές ο κ.Καμμένος θέλει να αξιοποιηθεί και ο Τέρενς Κουίκ στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης

Το νέο σώμα της Βουλής θα συγκροτηθεί όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που έχει ήδη εκδοθεί, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Την επομένη στις 6 Φεβρουαρίου η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Βουλής και το προεδρείο της και αμέσως μετά μπορεί να κινηθεί η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να είναι πριν από τις 7 Φεβρουαρίου.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα, εκλέγει με ονομαστική φανερή ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Με αυτά τα δεδομένα, οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα έχουν περατωθεί πιθανόν έως τις 6 Φεβρουαρίου, και αμέσως μετά και την εκλογή προέδρου και προεδρείου της Βουλής ξεκινάει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να είναι πριν από τις 7 Φεβρουαρίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID